Kırmızı Et Alerjisi Reaksiyonunda Neler Olabilir?
Kene ısırığı kaynaklı memeli eti alerjisinde kişide et tüketiminden saatler sonra alerjik reaksiyon görülüyor.
Normalde gıda alerjilerinde reaksiyon alerjenin alınmasından çok kısa süre sonra (<30 dk) ortaya çıktığı halde kırmızı et alerjisinde et tüketimi ile alerjik reaksiyonun başlaması arasında geçen süre yan etmenlere bağlı olarak 2-10 saat arasında değişebiliyor, çoğu durumda ise belirtiler 3-6 saat sonra görülmeye başlıyor.
Vakaların %60’ını bulan oranda anafilaksi adı verilen, hayati tehlike yaratabilen şiddetli reaksiyon görülüyor. Geçtiğimiz yıl Annals of Allergy, Asthma and Immunology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre alfa-gal temelli et alerjisi, Tennessee Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nde 2006-2016 arasındaki anafilaksi vakalarının en yaygın (218 vakanın %33’ünün) sebebiydi.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından iki ya da daha fazla organı etkileyen alerjik reaksiyon olarak tanımlanan anafilaksi, epinefrin enjeksiyonuyla durdurulabiliyor. Anafilaksinin ilk işaretleri, burun akıntısı ve deride kızarma gibi tipik alerji belirtileri olsa da 30 dakika içinde daha ciddi belirtiler ortaya çıkıyor.
Genellikle şu belirtilerin birden fazlası görülüyor:
- Öksürük, hırıltılı soluma, kaşıntı ve göğüste sıkışma hissi
- Bayılma, sersemlik, zihin bulanıklığı ya da hâlsizlik
- Ürtiker (kurdeşen), döküntü, deride kaşınma, şişme ya da kızarma
- Burun akıntısı ya da tıkanıklığı, hapşırma
- Nefes darlığı ya da soluk alıp vermede güçlük
- Dudaklarda ya da dilde şişme ve kaşıntı
- Kusma, ishal ve kasılma
Zayıf ama hızlı nabız, solgunluk Reaksiyon gösteren kişilerde çoğunlukla kene ısırığı öyküsü oluyor ancak kene ısırığının kişi tarafından fark edilmediği durumlar da olabiliyor.
Kırmızı et alerjisine hem yetişkin kenelerin hem de larva hâlindeki kenelerin ısırığı sebep olabiliyor. Kırmızı et alerjisi olan kişilerin neredeyse tamamında ya kan serumunda alfa-gale özel IgE tipi antikorlar tespit ediliyor, ya çiğ organik memeli etine yönelik deri alerji testinde pozitif sonuç alınıyor ya da bunların ikisi birden gerçekleşiyor.
Setuksimaba yönelik deri alerji testleri de pozitif sonuç veriyor. Alfa-gal hassasiyetinden kaynaklı et alerjisinin doktorlar ya da hasta tarafından daha önce duyulmamış olması -ki henüz çok bilinen bir alerji değil- teşhisi zorlaştıran en önemli nedenlerden biri.
Bununla birlikte, reaksiyonun ortaya çıkmasında yan etmenler de rol oynadığı için, belirtilerin her kırmızı et tüketiminde ortaya çıkması söz konusu değil. Dolayısıyla alerjik reaksiyon ile onu tetikleyen kırmızı et tüketimi arasında bağlantı kurmak zorlaşabiliyor. Çoğu alerjinin aksine belirtilerin alerjene maruz kalınmasından saatler sonra ortaya çıkması ise teşhisi zorlaştıran bir diğer başlıca etmen.