Karamel Boyasına (E150) Dikkat!..

Yayınlanma Sağlık


Karamel boyası başta ekmek (tam tahıllı da dahil olmak üzere) kola, hazır sirkeler, bira, sebze konserveleri, viski, hazır tatlılar (jelibon, çikolata, barlar vs vs) salam, sosis, sucuk ve bazı ilaçların üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır.
 
E150 Karamel Boyası E150, 
E150a Alkali Karamel (Sınıf 1 Karamel)   
E150b Alkali - Sülfit Karamel (Sınıf 2 Karamel)
E150c Amonyak Karamel  (Sınıf 3 Karamel)
E150d  Sülfit - Amonyak Karamel (Sınıf 4 Karamel) 
 
Gıdalarda  kullanılan Karamel boyası sentetik olarak üretilen, E150 ismi altında piyasaya sürülen, gıdalarda sıkça kullanılan ve yiyeceklere koyu rengi veren bir katkı maddesidir. En çok kullanılan ve en tehlikeli olan ise Amonyak-Karamel boyasıdır yani E150c
 
Karamel boyası farklı şekillerde üretilebilir. En yaygın olanı ise şekeri yakarak ve sonra su ile koyu bir şerbet kıvamına getirilerek yapılan halk arasında karamel olarak da adlandırılandır. Ancak sanayide tamamen sentetik  katkı maddeleri ile yoğunlaştırılarak üretilmektedir.
 
Karamel ve Karamel boyası arasındaki fark:
 
Karamel ve Karamel boyası evde kullandığımız kendi karamelize ettigimiz şeker ile kıyaslanmamalı. Karamel boyası milyar reaksiyondan geçen; kahverengi gıda boyası ve şekerin yakılması, su ve alkol ile sulandırılmasıyla meydana getirilmektedir. Yanık bir kokusu ve acı bir tadı bulunmaktadır. Karamel ise bunun aksine tatlıdır ve boyar madde ile kimyasal katkı içermez sadece şekerin yanma reaksiyonudur.
 
Karamel boyası başta ekmek (tam tahıllı da dahil olmak üzere) kola, hazır sirkeler, bira, sebze konserveleri, viski, hazır tatlılar (jelibon, çikolata, barlar vs vs) salam, sosis, sucuk ve bazı ilaçların üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır.
 
Karamel boyasının zararları:
 
Karamel boyasının günlük en çok ne kadar kullanılabileceği henüz tespit edilememiş olmakla birlikte tüketimin günlük 29 gramı  geçmemesi bilim adamları tarafından önerilmektedir. En tehlikeli Karamel boyası olan  Amonyak-Karamel boyası 4-methylimidazol içermektedir, bu kanserojen bir madde olarak bilinmekte ve hızla kanser hücrelerini canlandırmaktadır. Günlük 29 grama ulaşmak ise çok kolaydır.

Sadece satın aldığımız hazır gıdalar veya bazı gıdaların fermantasyonu sırasında da 4-methylimidazol oluşmaktadır. Örneğin kızartmalar (yağın yanması) veya boyar madde içeren gıdalar vücudumuza hızla girmelerini sağlamaktadir. En yaygın giriş şekli ise "Kola"dır.
 
Özet çeviri: Füsun Arzu
 
Ne mutlu ki bize kola içmiyor ve hazır gıda tüketmiyoruz.
Sağlıklı Yaşıyoruz