Sera gazlarının faturası fakire çıkacak

Yayınlanma Bilim ve teknoloji

BM yetkilileri, iklim değişiminin etkileriyle mücadele ve sera gazlarının salımının azaltılması için yoksul ülkelere 2030 yılı itibarıyla yıllık 130 milyar dolar gerekeceğini kaydetti.

Polonya'da yapılan Uluslararası İklim Konferansı kapsamında yapılan açıklamada, zengin ülkelerin, iklim değişimiyle mücadele için şu anda ayırdıkları 21 milyar dolarlık fonu, gelecek 20 yıl içinde en az altıya katlaması gerekeceği belirtildi.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), sanayileşmiş ülkelerin bugün ödediği paranın neredeyse tamamının yoksul ülkelerde temiz enerji üretme projelerine harcandığını, bu ülkelerin iklim değişiminin etkileriyle mücadele edebilmesi içinse sadece 1 milyar dolar ayrıldığını bildirdi.

12 Aralık'a kadar sürecek konferansta, önümüzdeki yıl Kopenhag'da yapılacak konferansa yol gösterici nitelikte müzakerelerin yapılması, sera etkisi yaratan gazların salımı konusunda 2050 yılı hedefleriyle ilgili ortak bir vizyon oluşturulması amaçlanıyor.

Konferansa katılan 190'dan fazla ülke heyeti, 2012 yılı sonunda süresi bitecek Kyoto Protokolü'nün halefi olacak yeni uluslararası anlaşmayla ilgili müzakereler de yürütüyor. (haber7.Com)