Bebeğinize Doğmadan Önce Dokunun

Yayınlanma Bilim ve teknoloji



Merkezi Polonya’da olan teknoloji firması Utero, bebeklerin anne karnındaki görüntülerinin ultrason ile izlenmesini bir adım ileriye taşıyan bir teknoloji geliştirdi: InUtero 3D, anne karnındaki bebeğin ultrason görüntülerini kaynak olarak kullanarak görüntünün üç boyutlu çıktısını oluşturan yeni nesil bir üç boyutlu yazıcı.

Bebeğin Cartesian Volume Files (*.vol) veya DICOM (*.dcm) formatlarında kaydedilmiş üç boyutlu ultrason görüntülerini, özel geliştirilmiş yazılımı ile üç boyutlu model haline dönüştüren yazıcı, biyo-plastik malzeme kullanarak görüntünün üç boyutlu çıktısını veriyor.

İnsan ve makine gücünün bir arada kullanıldığı teknolojide üç boyutlu modelin hazırlanması yaklaşık 3 saati bulurken, yazıcıdan çıktının alınma süresi 3-7 saat arasında değişiyor.

Hem bebek dünyaya gelmeden önce ona dokunamadıkları için doğumdan önce bebekle duygusal bağ kurmakta güçlük çeken hem de görme engelli olmaları sebebiyle bebeklerinin ultrason görüntülerini göremeyen anne adayları için geliştirilen yazıcı ile anne ve babalar bebeklerinin üç boyutlu bir modeline sadece 1 Euro karşılığında sahip olabiliyor.

Şu an sadece Polonya’daki bazı hastanelerde kullanılmaya başlanan yazıcı, bebeğinin ultrason görüntüsünü yurt dışından gönderen görme engelli annelere de uzaktan hizmet vererek bebeklerinin üç boyutlu modeline doğum öncesinde dokunma fırsatı sunuyor. Teknolojinin Polonya dışında ne zaman kullanılmaya başlanacağı ile ilgili henüz bilgi verilmiyor.