Ergimiş Metalden Pil

Yayınlanma Bilim ve teknoloji

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin depolanması ile ilgili problemler bu enerji kaynaklarının daha yaygın kullanılmasını engelliyor. Enerji ihtiyacının yüksek olmadığı saatlerde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiyi saklayabilmek, Paris Konferansı’nda belirlenen küresel ısınma hedeflerinin gerçekleşmesi için çok önemli.

MIT’deki bir araştırma grubu ergimiş metallerden bir pille bu soruna bir çözüm öneriyor. Pil iki farklı ergimiş metalden ve aralarındaki ergimiş tuz elektrolitten oluşuyor. Pilin amacı şehir şebekesine verilecek kadar çok enerji depolamak. Yapılan ön testlerde pilin verimini, kapasitesini kaybetmeden ve korozyona uğramadan çalıştığı tespit edildi.

Araştırmacılar şehir şebekesinde kullanmak üzere güneş ve rüzgâr enerjisini depolayacak düşük maliyetli bir üretim yöntemi de geliştirdi. Donald Sadoway liderliğindeki grup ilk prototipin çalışma sıcaklığı olan 700°C yi şu an 250°C’ye düşürmüş durumda. Eğer son testler de başarıyla geçilirse grup pili seri üretmeyi umuyor.